Eind februari trokken Sophie Vangheel, stichter-voorzitter Cunina en Nathalie Meskens naar de Filipijnen om er het Cuninapetekind van Nathalie te ontmoeten, Dionalyn. Dankzij de steun van Nathalie en Cunina kan Dionalyn haar droom waarmaken: ze studeert dit jaar af in het middelbaar onderwijs en kan verder studeren voor leerkracht. Het werd een ontroerende ontmoeting tussen twee madammen met grote talenten. De Filipijnen is het eerste land waar Cunina startte met peterschappen en net als Dionalyn zijn er talrijke succesverhalen op de Filipijnen. Ex-petekinderen die vandaag zelf voor de klas staan of de handen uit de mouwen steken om de slachtoffer van de typhoon Haiyan te helpen.

Sophie en Nathalie reisden ook naar het Noorden van Cebu om de slachtoffers van de typhoon te bezoeken. Hoewel Sophie sinds de oprichting van Cunina in 1990 al heel wat armoede en schrijnende situaties gezien heeft, staan de taferelen van de ramp nog steeds op haar netvlies gebrand. Steeds meer hulporganisaties pakken de koffers en mensen blijven verweesd achter. Hele gezinnen leven op straat, zonder eten, drinken of een sprankeltje hoop. Het gevaar van een ramp is altijd dat er nog eens een ramp bovenop komt. Dat zagen we ook in Haïti met het uitbreken van de cholera epidemie na de aardbeving.

Cunina helpt op dit ogenblik in Cebu op de Filipijnen tientallen gezinnen met het herstellen en/of vernieuwen van hun weggewaaide daken, maar hoopt nog veel meer gezinnen te kunnen helpen. De dankbaarheid die Sophie tijdens haar bezoek mocht ervaren is onbeschrijfelijk  groot.